
Ako sa stravovať cez Vianoce?
Najštedrejšie a najkrajšie sviatky v roku. Pre mnohých je vianočné hodovanie ťažkou skúškou sebaovládania, pretože sú práve obdobím prejedania sa. Pokúste sa preto preprogramovať tak, aby jedlo nebolo stredobodom vašich myšlienok. Hoci sú lahodné pochúťky pre mnohých z nás jedným z najväčších potešení, nepodriaďujte im celý život. Nie je potrebné prejedať sa a zbytočne zvyšovať veľkosť porcií. Rozumným jedením si ušetríte veľa nepríjemnosti ako zlé trávenie, nafukovanie a iné komplikácie spojené s prejedaním.
Ako zvládnuť vianočný čas
Dôležitá je príprava – premýšľajte dopredu. Každý správny nákup, aj ten vianočný, začína prípravou. Keď už viete, čo potrebujete, bude to pre vás ľahšie a efektívnejšie pri nakupovaní a tým sa vám podarí vyhnúť impulzívnemu nakupovaniu zbytočných potravín.
Sladkých koláčikov sa nemusíte vzdať úplne, avšak nezabúdajte na jednoduchú rovnicu, ktorá hovorí, že príjem energie = výdaj energie. Myslite na pohyb a športovú aktivitu. Urobte si výlet do hôr, dlhšie prechádzky alebo si zájdite zalyžovať.
Počas sviatkov sa vyhýbajte sladeným nápojom a alkohol obmedzte na minimum.
V rámci zdraviu prospešného stravovania si doprajte striedmosť aj počas vianočného hodovania. Treba si len vedieť vybrať správne potraviny. Koláčiky pripravujete zo sušeného ovocia a orechov, prípadne použite vhodnejšie sladidlá.

Nie je cukor ako cukor
Cukor patrí na prvé miesto potravín, ktoré nie sú ideálnym zdrojom energie. Pokiaľ aspoň trošku chcete svoje vianočné koláčiky osladiť zdravším spôsobom, tak si pozrite prehľad sladidiel a vyberte si sami, čo vám najviac vyhovuje:
Ryžový , jačmenný, kukuričný, špaldový sirup
sú to prírodné sladidlá, ktoré sa vyrábajú hydrolýzou škrobu s využitím prirodzených enzýmov. Sirupy sú určené na priamu spotrebu bez riedenia, ale aj na prípravu sladkých pokrmov.
Slivkový sirup
Sirup je vyrobený šetrným spôsobom bez akýchkoľvek pridaných látok. Dokáže nahradiť cukor. Prírodné sladilo, ktoré je dobre stráviteľné.
Trstinová melasa
je tmavá sirupovitá hmota, ktorá vzniká ako veľmi cenný vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Trstinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály ako chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie. Dôležitou súčasťou melasy je vápnik, železo, sodík a draslík.
Ryžový slad
Prírodné sladidlo získané z klíčkov ryže. Neobsahuje žiadne pridané chemické látky a jeho konzistencia je podobná medu.
Javorový sirup
je v podstate čisté prírodné sladilo. Získava sa zahustením šťavy z kmeňa cukrového javoru. Javorový sirup je tak spolu s medom a melasou vynikajúcim pomocníkom pri nahrádzaní rafinovaného bieleho cukru.