Novinky a rady
Ideálne tipy na desiatu a olovrant
Ideálne tipy na desiatu a olovrant To, že niekedy nemáme na prípravu jedla dosť času sa stane snáď každému. Oveľa horšie je však to, že si „snacky“ zakúpime bez uváženia a za chodu. Namiesto toho, aby sme plánovali a mali predpripravené niečo pod zub, začíname sa pozerať po niečom na jedene v sekunde, kedy nás […]
Raňajkovať sa oplatí!
Raňajkovať sa oplatí! Jesť sa musí! To je fakt. Či už 3x alebo 5x denne, to nechám na vás. Práve preto, že musíme jesť, má jedlo ako prevencia pred ochoreniami veľmi veľký význam. Poďme mu teda venovať dostatočnú pozornosť. Začnime hneď tým prvým, raňajkovým 😊 Raňajky sú náš odrazový mostík do spokojného a úspešného dňa! […]
Zaváranie bez cukru
Zaváranie bez cukru Dá sa to vôbec, vydrží takéto ovocie, ak áno na ako dlho? Toto boli otázky, ktoré si dávala moja mamina keď som ju začala presviedčať o tom, aby skúsila zaváranie bez cukru. Na začiatku veľmi váhala a pochybovala. Je ostrieľaná kuchárka a zavára už niekoľko rokov a takéto niečo sa jej vôbec nepozdávalo. S týmto nápadom som […]
Ahoj, som pšeno!
Ahoj, som pšeno! Pšeno je vlastne olúpané proso. Má vynikajúce výživové vlastnosti, je bezlepkové a ľahko stráviteľné. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok. Je známe priaznivým pôsobením na pankreas a slezinu. Slezina je jedným z významných obranných miest tela a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Hrá dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu a rozkladaniu poškodených červených […]
Gomasio – sezamová soľ
Gomasio – sezamová soľ Gomasio je dochucovadlo a označuje sa ako sezamová soľ. V japonskom jazyku \“goma\“ znamená sezam a \“shio\“ znamená soľ. V Japonsku sa používa ako alternatíva k soli už veľmi dlhé obdobie. Veľmi sa hodí na dochutenie obilnín, zeleniny, ryže, mäsa, rýb, šalátov a strukovín. Viac o pozitívnych účinkoch orechov sa dočítate […]
Jedlo pre Tvoje zdravie
Jedlo pre Tvoje zdravie Častokrát dostávam otázku, čo vlastne jem, či doma varím, kde nakupujem potraviny, koľkokrát do týždňa športujem a či občas zjem aj niečo nezdravé. Pravda je taká, že varím 95 % svojich jedál. Varím ich doma a väčšinou sú to veľmi jednoduché jedlá. Na varenie a celkovo prípravu jedla sa nepozerám ako na stratu času, […]
Nátierka z červenej šošovice
Nátierka z červenej šošovice SUROVINY: 1 hrnček červenej šošovice – varí sa cca 10 – 15 minút, 1 -2 ks cibuľa a 1 strúčik cesnaku, morská soľ, čierne korenie, kurkuma, olivový olej, v prípade potreby instantná kaša na zahustenie, tahini pasta (sezamová pasta) – nemusí byť, ale nátierke dodá lahodnú chuť. Použiť môžete aj korenie […]
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku Je to veľmi jednoduché: Suroviny:Medvedí cesnak 1 zväzok (ak máte menšie použite 2), slnečnicové semienka asi jedna väčšia miska, olivový olej min 5 – 6 PL, soľ, 4 strúčiky cesnaku. Postup:Slnečnicové semienka namočíme minimálne na 4 hodiny do vody. Pridáme do mixéra spolu s olivovým olejom, soľou medvedím cesnakom a […]
Tyčinky z vločiek
Tyčinky z vločiek Aj vám sa stáva, že márne blúdite po obchode a hľadáte niečo, čo je chutné, trošku vás aj zasýti a stále je to zdravé? Priznám sa, že niekedy aj mne. A práve preto vám rada posuniem tip na skvelé tyčinky. SUROVINY: 1 hrnček ovsených vločiek (použila som jemne mleté) hrsť hrozienok hrsť lieskovcov […]