
Dôležitejšie je, ako sa stravujeme počas celého roka, nielen na Vianoce
Ako cez Vianoce nepribrať, no zároveň si neodoprieť tradičné jedlá?
Na prvý pohľad to vyzerá tak, že sa tieto dve veci nedajú zlúčiť. Pochutiť si na sviatočnom jedle a zároveň nepribrať. Je však dobré si pripomenúť, že Vianociam predchádza adventný čas, ktorý je obdobím príprav na slávenie narodenia Ježiša Krista. Okrem iného by sme sa v tomto čase mali stíšiť a ubrať nielen na zábave, ale aj na jedle. Nemusíme držať pôsty, stačí sa držať zásady, že menej je viac a tešiť sa na obdobie Vianoc, ktoré sa spája s hojnosťou a štedrosťou počas vianočných dní. Vianočný čas trvá 2 týždne a ak si aj doprajeme hojnosť vo výbere jedál, je to úplne v poriadku, myslime však na to, že oveľa dôležitejšie je, ako sa stravujeme počas celého roka, nielen na Vianoce.
Dajú sa niektoré „nezdravé“ ingrediencie nahradiť zdravšou alternatívou, napríklad v zemiakovom šaláte alebo v kapustnici? Ako si ich pripraviť zdravšie?
Ak používame ako spôsob prípravy vyprážanie a nie je to príliš často, naviac ak pritom využijeme vhodný olej alebo masť, je to v poriadku. Zdravšou verziou alebo náhradou klasického trojobalu môže byť hraška, ktorá sa vyrába z hrachu. Rozmieša sa iba s vodou a slúži na prípravu cestíčka na obaľovanie, ale tak isto vieme hraškou nahradiť klasickú majonézu v zemiakovom šaláte. Kapustnica je jedno z najzdravších sviatočných jedál vôbec, pokiaľ to pri jej varení nepreženieme s údeným mäsom.
Počas sviatkov si doprajeme viac
Častokrát klientom na konzultáciách hovorím, najedzte sa tak, aby ste boli na 80% nasýtení a nie úplne prejedení. Každý z nás vie, kde má tú „svoju únosnú mieru“ a kedy je náš žalúdok úplne preplnený. Najmä v období sviatkov sa stane, že túto mieru nevieme akosi správne odhadnúť. Možno nás k tomu podnecuje množstvo jedla, ktoré máme počas sviatkov k dispozícii.
Stres a pracovné vyťaženie na nás počas roka vytvára tlak a tak zvykneme zabúdať na pravidelné stravovanie. Častokrát sa nám stáva, že sme vo veľkom zhone, kedy sa zabúdame naraňajkovať, alebo kvôli práci vynecháme obed. Naopak počas sviatkov sme uvoľnení a radi si doprajeme viac, sme s rodinou a priateľmi, s ktorými si užívame radostné a pokojné chvíle. K tomu patrí dobré jedlo, ktoré si vychutnávame a zjeme ho tým pádom aj viac.

Čo je najväčšou kalorickou bombou medzi tradičnými sviatočnými jedlami?
Mohla by som zostaviť rebríček kalorických a tradičných jedál, ktorým by sme sa mali úplne vyhnúť. Som si istá, že na zozname by bola väčšina z našich obľúbených vianočných jedál. Odoprieť si ich? Možno áno, určite by to pomohlo, aby sme nepribrali. Nie je to však nutné pokiaľ si ustrážime množstvo skonzumovaného jedla. Nikto z nás nepriberie z jedného s láskou upečeného medovníka, vanilkového rožteku alebo vyprážaného kapra. V tomto období myslite viac ako inokedy na dlhé prechádzky v prírode a kilogramov navyše sa rozhodne nemusíte báť.
Ako zvládnuť vianočný čas
Dôležitá je príprava. Každý správny nákup, aj ten vianočný, začína prípravou. Keď už viete, čo potrebujete, bude to pre vás efektívnejšie a pri nakupovaní sa vyhnete impulzívnemu vkladaniu zbytočných potravín do nákupného košíka.
Počas sviatkov si ustrážte konzumáciu sladených nápojov a alkohol obmedzte na minimum. Nemusíte pri každom jedle počítať kalórie, pokúste sa však koláčiky pripraviť z vhodnejšieho sladila, na desiatu a olovrant pridajte orechy a sušené ovocie ako jablká, slivky, ďatle alebo figy.
3 tipy ako cez Vianoce nepribrať
- Pohyb – využime voľné dni na pohyb a prechádzky v prírode, je to ten najlepší spôsob ako „spáliť” prebytočné kalórie z vianočných koláčikov a pritom načerpať novú energiu.
- Zelenina – zelenina je kľúčom k zdraviu, nezabúdajme na ňu ani počas sviatočných dní, nielen vo forme kapustnice. Doprajme si v tomto zimnom období fermentovanú zeleninu, ktorá patrí k pokladom našej kuchyne.
- Striedmosť – na všetky vianočné dobroty sa nemusíte len pozerať, ale striedmosť je v tomto prípade úplne na mieste. Oceníte ju najmä po sviatkoch, keď s potešením zistíte, že ručička na váhe nešla zase až tak vysoko.
Inšpirujte sa tipmi na Ide o Tvoje zdravie alebo na Instagrame ideotvojezdravie, kde nájdete veľa inšpirácií a nápadov na varenie.
Zdenka Havettová – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.