Ideálne stravovanie
Zdravý životný štýl nie je len o obmedzovaní, hladovaní a počítaní kalórií. V prvom rade je to beh na dlhú trať, ktorý sa začína v našom detstve a končí sa až vo vitálnom vysokom veku. Na začiatku je to hlavne o porozumení ako nájsť pre naše telo ideálne a optimálne stravovanie, pretože každému z nás vyhovuje niečo iné.
Naše zdravie stojí na troch pevných základoch: telo, myseľ a jedlo, ktoré by mali byť v rovnováhe. Jedlo je a vždy bolo silným nástrojom, ktorý dokáže podporiť naše zdravie a vitalitu. K tomu samozrejme patrí vhodná životospráva, správne potraviny, pohyb, pitný režim, relax a správne dýchanie.
Nadmerná konzumácia mäsových výrobkov (údené polotovary, šunky, párky, salámy) spolu s ďalšími priemyselne spracovanými potravinami a alkoholom, oslabuje naše telo. Počet civilizačných ochorení (onkologické ochorenia, cukrovka, ochorenia srdcovocievneho systému, choroby dýchacích ciest) stúpa spolu s nadmerným jedením nezdravých tukov a sladkostí.
Zdravý úsudok
V snahe dosiahnuť očakávané výsledky za veľmi krátku dobu, siahame aj po neoverených aktuálnych diétnych, či výživových trendoch v nádeji, že konečne dosiahneme zlepšenie zdravotného stavu alebo vytúžené číslo na váhe. Nepočúvame naše telo, držíme sa kalorických tabuliek, prísnych výživových plánov a veríme, že práve teraz by to mohlo fungovať. Tajomstvo zdravej výživy je však oveľa jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. V prvom rade sa spoliehajme na náš zdravý rozum a úsudok. Nájdime si jedlá ktorá nás zasýtia a vyživia, ale na druhej strane nám aj chutia a sú dobre stráviteľné.
Rovnako zodpovedne by sme mali pristupovať aj k starostlivosti o našu pokožku. Nepodliehať dočasným vychytávkam, ale zodpovedne si vyhodnotiť, čo ešte okrem vyváženého stravovania pomôže mojej pokožke.
Prírodná kozmetika je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje celkové zdravie. Na rozdiel od tradičnej kozmetiky prírodná kozmetika neobsahuje žiadne drsné chemikálie ani toxické zložky. Namiesto toho sa spolieha na prírodné zložky, ako sú bylinky, kvety a esenciálne oleje, ktoré jej poskytujú blahodarné účinky.
Stráviteľnosť v praxi
Dobre stráviteľné jedlo nemusí vždy znamenať smoothie nápoj, šťavu, šalát, surové ovocie alebo zeleninu. Predstava väčšiny z nás je taká, že varením sa strácajú cenné živiny a vitamíny v potravinách. Toto tvrdenie je pravdivé len do istej miery. Varom sa strácajú najmä vitamíny skupiny B a C, ktoré sú citlivé na vysokú teplotu. Na druhej strane, niektoré cenné látky z ovocia a zeleniny sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave. Napríklad z tepelne spracovanej mrkvy získame viac karotenoidov ako zo surovej, z vareného špenátu získame viac železa, zinku, horčíka a vápnika ako zo surového špenátu. Ideálna je kombinácia surovej a varenej stravy, tým rozhodne nič nepokazíte.
Ďalší mýtus, o ktorom sme presvedčení je, že varením sa znehodnotí vláknina. Tepelná úprava môže bunkové steny vlákniny narušiť, ale vláknina sa tým rozhodne nezničí. Na zeleninu a ovocie to má skôr priaznivý vplyv, pretože tak z potravín vieme získať viac živín. Platí tu pravidlo, že čím kratšie ohrievame, tým viac živín zostane v potravinách zachovaných. Okrem iného sa varom ničia aj škodlivé mikroorganizmy.
Neodkladajte svoje zdravie
Začnite od dnes. Zostaviť si obsah zdravšieho taniera nie je vôbec zložité. Stačia Vám k tomu bežne dostupné potraviny a ich správna kombinácia, ku ktorej, keď pridáte pohyb akéhokoľvek druhu a pozitívne myslenie, už čoskoro sa dostanete k prvým úspechom s udržateľnými výsledkami.
Zdenka Havettová – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.