
„Napite sa z potravín“
V letnom období sa vraví viac o pitnom režime ako o jedení. Má to svoje opodstatnenie. S horúcimi dňami prichádza čas oddychu a dovoleniek, ale rovnako sú tieto dni pre náš organizmus vyčerpávajúce. Vysoké teploty môžu dokonca spôsobiť nesústredenosť, bolesti hlavy a nechuť k jedlu. Je veľmi dôležité naše telo hydratovať priebežne počas celého dňa, nie jednorazovo alebo vôbec. Pre tých, ktorým sa nedarí ustriehnuť si príjem tekutín, je tu dobrá správa. Pitný režim to nie sú iba tekutiny. Vodu vieme získať aj z potravín, ktoré obsahujú väčší podiel tekutín, patrí sem najmä ovocie a zelenina.
Potraviny s vysokým podielom vody
Ovocie a zelenina nám v letnom období poskytujú prirodzené osvieženie. V lete je najvhodnejší čas využiť všetko možné dostupné ovocie, tým rozhodne nič nepokazíme. Ideálne sú marhule, broskyne, alebo jahody. Za mňa je absolútnym víťazom počas horúcich letných dní červený melón. Zo zeleniny najviac odporúčam uhorky, ľadový šalát, papriku, stopkový alebo stonkový zeler, paradajky, reďkovky a špenát.
Voda alebo potraviny?
Voda je pre ľudské telo nenahraditeľná, pretože telo je zložené prevažne z vody. Potraviny s vyšším obsahom vody sú veľmi prospešné, pretože obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu. Vodu nám však nenahradia. Za najvhodnejšiu tekutinu môžeme považovať čistú pitnú vodu. Vhodné sú aj nesladené ovocné, bylinkové čaje a riedené ovocné šťavy. Čistú vodu si v lete môžeme dochutiť citrónom, mätou alebo bobuľovým ovocím. Pri športovaní a priamom pobyte na slnku, nezabudnime náš pitný režim navýšiť. Samotné potraviny náš denný príjem tekutín nepokryjú.

Všetko s mierou
Všetkého veľa škodí. Aj nadmerné pitie čistej vody zaťažuje náš organizmus, najmä obličky a močový mechúr. Naviac, ak to skombinujeme s ovocím alebo zeleninou, ktoré obsahujú viac vody, všetko to iba násobíme. Je prirodzené, že počas horúcich letných dní nemáme veľkú chuť do jedla a viac siahame po osviežujúcich potravinách. Takýto režim nie je však udržateľný z dlhodobého hľadiska. Ak nám nechutí teplé jedlo, pripraviť si môžete aj osviežujúce studené polievky z paradajok, cukety, brokolice alebo špenátu, alebo ľahký letný šalát.
Zdenka Havettová – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.