
Amarant
Na Slovensku známy ako láskavec. Ako vlastne vyzerá? Je to pomerne vysoká rastlina, so svetlo až tmavozelenými listami. Kvitne do svetlozelenej farby, niekedy je sfarbenie červené až fialové. Niektoré druhy dosahujú až 1,5- 2 m. V našich podmienkach sa vysieva na jar a úroda sa zbiera na zimu. Láskavec je juhoamerciká plodina, ktorú používali Aztékovia a Inkovia, už stovky rokov dozadu, k rôznym rituálom a obradom. Bola pre nich základnou a výnimočnou potravinou. Zrno amarantu je veľké asi ako zrnko maku. Jeho farba je najčastejšie béžová, ale môže byť i hnedá až čierna.
Prečo je taký výnimočný?
Medzi jeho najlepšie vlastnosti patrí vysoký obsah bielkovín ( 12- 17 %) vrátane zastúpenia všetkých 8 esenciálnych aminokyselín. Esenciálne aminokyseliny si telo nevie vyrobiť a musí ich preto získavať z potravy. Ako jeden z mála rastlinných zdrojov je najviac bohatý na esenciálnu aminokyselinu lyzín. Jedna porcia (100 g) pokryje zhruba 50 – 75% odporúčanej dennej dávky lyzínu u dospelého človeka.
Okrem iného amarant patrí do kategórie s nízkym glykemickým indexom, dokáže skvelo zasýtiť na dlhšiu dobu. Neobsahuje lepok, tj. vhodný pre celiatikov.
Od klasických obilnín sa odlišuje najmä svojim obsahom tuku – 9-11% a niekoľkonásobne vyšším obsahom minerálov a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď selén, sodík, vápnik, zinok a železo). Je tiež zdrojom vlákniny a polynenasýtených mastných kyselín.
Účinky amarantu pre zdravie
- Podporuje imunitný systém
- Zlepšuje trávenie
- Podporuje činnosť mozgu
- Podporuje krvotvorbu
- Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
Základná príprava
Pripravuje sa podobne ako ryža. Stačí dať do hrnca 1 šálku amarantu a zaliať 2,5 šálkami vody. Po zovretí nechajte variť na miernom plameni približne 20 až 25 minút. Ak z neho chcete pripraviť kašu, použite viac vody (asi 3 šálky vody na 1 šálku amarantu) a nechajte ho dlhšie variť.
Recept amarant so zeleninou
1 hrnček amarantu (200 g)
1 cibuľa
350 g miešanej zeleniny
soľ, olej sójová omáčka Tamari
Amarant uvaríme podľa postupu uvedeného v príprave amarantu. Na rozpálenej panvici s olivovým olejom osmahneme cibuľku, pridáme zeleninu, krátko podusíme, osolíme a okoreníme. Následne zmiešame uvarený amarant so zeleninou, na záver dochuíme Tamari omáčkou.
