Tri oriešky pre Popolušku
Orechy sú obzvlášť veľkým darom našej zeme, ktorý by sme rozhodne nemali obchádzať. Vzhľadom na to, že sú dostupné, strácajú u nás trochu na výnimočnosti. Väčšinou ich máme iba ako súčasť Vianoc. Orechy majú veľkú hodnotu, rozhodne by sme ich mali zaradiť každý deň. Aké orechy sú vhodné a aké poklady v sebe skrývajú, dozviete sa v nasledujúcom článku. Určite si nájdete tie svoje ☺
Orechy a semienka majú na ľudské zdravie mimoriadne účinky:
- podporujú činnosť a výkonnosť nervového a imunitného systému
- obsahujú antioxidanty
- sú bohatým zdrojom minerálov a vitamínov
- účinne pôsobia proti degeneratívnym procesom v tele
Vlašské orechy
Vlašský orech pripomína mozog a mnohí z nás ho považujú za jeho potravu, pretože zlepšuje pamäťové schopnosti a jeho koncentráciu.
Vďaka svojmu výnimočnému zloženiu a vysokej výživovej hodnote majú vlašské orechy široké terapeutické využitie. Vyznačujú sa vysokým obsahom tuku, ktorý z veľkej časti tvoria omega – 3 nenasýtené mastné kyseliny. Sú dobrým zdrojom niektorých vitamínov skupiny B – predovšetkým B 6 – ktorý sa stará o správnu funkciu mozgu. Nie je to teda iba náhoda, že tvar jadra vlašského orecha, pripomína ľudský mozog. Orechy obsahujú aj zinok, ktorý je známy tým, že je veľmi dôležitý pre imunitu.
Lieskovce
Veľmi podobne ako ostatné orechy aj lieskové sú kvalitným zdrojom bielkovín a tukov, ale obsahujú aj mnoho vitamínov – napríklad vitamín E, niektoré vitamíny skupiny B a minerály, najmä vápnik, fosfor, horčík a draslík.
Lieskové orechy pomáhajú v prevencii a liečbe osteoporózy, posilňujú obehovú sústavu a navyše pôsobia protizápalovo. Prospievajú diabetikom, ktorí by ich mali zaradiť do jedálnička, ideálne každý deň.
Mandle
Sú bohatým zdrojom nutričných látok nevyhnutných pre zdravie. Špeciálne postavenie majú tuky a väčšiu časť tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu výrazne prispieť k zníženiu vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Sú veľkým pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku, preto ľudia so zvýšeným krvným tlakom, by si ich mali dopriať častejšie.
Za zmienku určite stojí, že mandle majú vysoký obsah vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant a tým spomaľuje starnutie.
Gaštany
Gaštany si doprajte najmä v jesennom období, kedy ich je skutočne dostatok a sú skvelou pochúťkou. Ukrývajú v sebe sú bohatý zdroj vitamínov, a to najmä skupiny B, E a C. Tiež obsahujú fosfor, horčík, vápnik, draslík, železo a iné významné látky pre zdravie, ako napríklad karotén a biotín.
Vedeli ste, že strom gaštanu patrí k najstarším drevinám sveta?
Tekvicové semienka
Ak ich máte radi, sú pre Vaše zdravie určite veľkou pridanou hodnotou. Ich pozitívne účinky ocenia najmä muži. Sú ideálne pri problémoch s prostatou. Pravidelná konzumácia tekvicových semien môže pomôcť zmenšiť zväčšenú prostatu.
Okrem iného obsahujú zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, ale aj esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6, či aminokyseliny.
Vyskúšajte tiež tekvicový olej, má skvelé využitie v kuchyni a dodá jedlám nezameniteľnú orieškovú chuť.
Slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka sa cenné pre ich vysoký obsah vitamínu B1, lecitínu a vitamínu E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Pretože obsahujú vysoký obsah draslíka.
V lete sú vhodné do šalátov, v zime zase výborne dochutia polievku.
Sezam (biely aj čierny)
Ako sa hovorí, to najlepšie nakoniec. Čierny sezam spokojne môžeme označiť ako čierny zázrak. Pre vysoký obsah prospešných látok sa považujú za veľmi zdravú potravinu. Sú vynikajúcou prevenciou osteoporózy a slúžia ako prevencia artritídy.
Vďaka vysokému obsahu železa sú vhodné pri málokrvnosti a vhodnou potravinou pre aktívnych ľudí a tehotné ženy.
Orechy a semienka sú skvelým doplnkom jedla a účinným pomocníkom pri prevencii alebo zdravotných ťažkostiach. Veľkou výhodou je, že sú dostupné a máme ich na výber viac ako mala Popoluška.