Tvoje telo v harmónii
Jedlo spája rodinu
Jedlo je láska. Každá naša udalosť sa spája s jedlom. Jedlo nás sprevádza celým naším životom. Od nášho narodenia až po smrť. Je súčasťou našej prvej narodeninovej oslavy, každej párty, výletu do hôr, pikniku v tráve, promócií, významných udalostí, prvého rande na večeri pri sviečkach, či nemenej dôležitých všedných dní, kedy tvorí základ raňajok alebo obeda. Spomínate si na svoje prvé jedlo ktoré ste uvarili? Mojím prvým pripraveným „jedlom“ bol čokoládový puding z prášku, s mliekom a s pridaním bieleho cukru. Nepamätám si koľko malo kalórií, tukov alebo cukrov, pamätám si však na ten pocit, ako som netrpezlivo čakala na moment, kedy príde mamina konečne domov z práce, aby ho mohla ochutnať.
Bez počítania kalórii
Asi niekde medzi všetkými tými diétami, výživovými smermi a jedálničkami, sme zabudli na to, že jedlo spája rodinu a priateľov a začali sme sa viac sústrediť na počítanie kalórií a sledovanie výživových tabuliek. Stratili sme sa v striktných odporúčaniach vo výžive a extrémnych detoxikáciách. Ale jedlo, ktoré nás „vyživí“ najviac je pripravené s láskou a zjedené v harmónii.
Instantné riešenia
To, že priemyselne spracované potraviny nám môžu spôsobiť rôzne ochorenia, je nám už dlhodobo dobre známe. Súčasná doba akosi praje instantným jedlám, rýchlym občerstveniam a polotovarom. Nemôžeme sa čudovať tomu, že ak konzumujeme potraviny, ktorých zloženie musíme lúštiť pod lupou, tak po takomto jedle sa cítime unavení, bez energie a rozladení.
Výber sezónnych a lokálnych potravín
Naopak, ak zaradíme potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, prispeje to k tomu, že budeme mať viac sily, vitality a životnej energie. Nie je pritom nutné aby sme boli iba „na šalátoch“, smoothie nápojoch a šťavách. Zdravie by sme mali čerpať v prvom rade z lokálnych a sezónnych potravín. To je cesta k získaniu udržateľnej harmónie v našom tele. V danom ročnom období rastú prevažne také plodiny, ktoré naše telo potrebuje. To znamená, že výber zeleniny a ovocia by sme z väčšej časti mali podriadiť ročnému obdobiu.
Pokúsme sa nájsť balans v našom stravovaní. Tak, ako je v poriadku pripraviť si na obed zeleninové rizoto, je v poriadku ísť v piatok večer na pizzu s priateľmi.
Pokiaľ sa Vám nedarí dosiahnutie optimálneho chudnutia alebo trávenia, pozrite sa na mojej stránke na jeden z programov. Individuálny prístup a vedenie odborníka môže byť kľúčom k celkovému zlepšeniu kvality života.
SOLÍK, Zdena: Tvoje telo v harmónii. In Srdce ženy 2024: Môj život v rovnováhe. I Can Academy, 2023.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.