
Zdravie čerpajte z lokálnych potravín
Väčšina z nás sa snaží o to, aby sme boli fit, dožili sa vysokého veku v plnej sile a vitalite. Sme ochotní investovať do nákladnejších potravín a doplnkov výživy, za vidinou lepšieho a kvalitnejšieho života. Niekde medzi tým nám uniká skutočnosť, že tie najväčšie poklady pre naše zdravie sa ukrývajú bližšie než si myslíme.
Stavte na jednoduchosť
Tešiť sa pevnému zdraviu a vitalite do vysokého veku môžeme aj vtedy ak stavíme na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime vtedy, ak vsadíme na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti ktorej človek žije, rastú prevažne také potraviny, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber zeleniny a ovocia by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. Napríklad paradajky, uhorky a papriky sú vyslovene letnou zeleninou, majú v sebe veľa vody a poskytnú nám prirodzené osvieženie.

Celoročne kúpime všetky druhy ovocia a zeleniny
Medzinárodná doprava a hromadne dostupné možnosti chladenia umožnia takmer každému z nás kúpiť si počas celého roka rôzne druhy tropického ovocia a mať v mrazničke zásoby na veľmi dlhú dobu. V obchodoch kúpime celoročne všetky druhy ovocia a zeleniny bez ohľadu na sezónu. Stále počúvame o dôležitosti vitamínov a minerálov pre naše telo, zdravie a vitalitu. V tej najlepšej možnej viere, že pre seba robíme to najsprávnejšie, kupujeme ovocie dovezené cez polovicu sveta. Pritom zabúdame na fakt, že prirodzenejšie je v zimnom období siahnuť napríklad po jablku, či už sušenom alebo sviežom.
V súlade s prírodou
Tak ako vymieňame šatníky počas ročných období, rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. Mali by sme mať na pamäti aj to, že každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo. Inšpirovať by sme sa mohli našimi starými rodičmi, ktorí v zimnom období varili najmä z koreňovej zeleniny, dopriali si strukoviny a mäso konzumovali striedmo. V lete zase naopak využili všetky zdroje dostupného farebného ovocia a letnej zeleniny. Samozrejme je úplne v poriadku z času na čas si dopriať aj iné ako tuzemské potraviny, ovocie a zeleninu a spestriť si tak jedálniček.
Príprava jedál
K potravinám neodmysliteľne patrí aj ich príprava. V zimnom období nás viac poteší mäsová, zeleninová alebo strukovinová polievka. Vyskúšajte dlhšie varenie, dusenie ale aj napríklad rôzne nákypy pečené v rúre. Zeleninu z väčšej časti vymeníme za koreňovú a doplníme o kvasenú. V chladnejších mesiacoch je vhodná vyvážená strava s dostatkom tepla a oddychu.
Pre viac inšpirácií navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie.
Námety na recepty nájdete v skupine Ide o Tvoje zdravie.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.