Výhody sezónneho stravovania
V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber potravín by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. V súčasnosti máme počas roka k dispozícii rôzne druhy ovocia a zeleninu z rôznych kútov sveta, stále viac ľudí sa však zaujíma o sezónne a lokálne potraviny. Preferovanie takýchto potravín prináša mnoho výhod pre naše zdravie a aj pre našu planétu.
Chuť potravín
Prvou výhodou je chuť. Ovocie a zelenina v ich sezónnom období sú čerstvé a plné chuti. Sú vypestované v správnom čase a nie sú skladované dlhé týždne, takže sú viac aromatické a chutnejšie.
Nutričná hodnota
Ďalšou výhodou je nutričná hodnota. Ovocie a zelenina v sezónnom období sú plné živín, pretože sú vypestované v správnom prostredí a podnebí. Sú bohatšie na vitamíny, minerály a antioxidanty ako ich vopred zozbierané a skladované náprotivky.
Podpora miestnych farmárov
Takto dopestované ovocie a zelenina tiež pomáha podporovať lokálne farmárske komunity. Keď jeme sezónne, podporujeme miestnych farmárov, ktorí pestujú ovocie a zeleninu so zníženým obsahom chemických pesticídov a hnojív. To tiež znamená, že potraviny nepotrebujú byť prepravované z ďalekých krajín, čo redukuje uhlíkovú stopu.
Rovnováha v stravovaní
Celkovo možno povedať, že lokálne potraviny prinášajú množstvo výhod nielen pre jednotlivcov, ale aj pre spoločnosť ako celok. Ich podpora môže viesť k zdravšiemu a udržateľnejšiemu potravinovému systému, ktorý je prospešný pre všetkých.
Preferovanie potravín dopestovaných v sezóne je skvelou voľbou pre naše zdravie, planétu a aj našu peňaženku. Každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo. Inšpirovať by sme sa mohli našimi starými rodičmi, ktorí v zimnom období varili najmä z koreňovej zeleniny, dopriali si strukoviny a využívali najmä fermentovanú zeleninu. V lete zase naopak využili všetky zdroje dostupného farebného ovocia a letnej zeleniny.
Pre viac inšpirácií navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie. Námety na recepty nájdete v skupine Ide o Tvoje zdravie.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.