Neobyčajná ryžová kaša
Ak by vás trápili tráviace ťažkosti a niekto by vám povedal, vypite ryžovú vodu to ťažkosti zmierni, pravdepodobne by ste mu veľmi neverili. Nikoho by ani nenapadlo, že voda z uvarenej ryže, môže mať pre nás veľké výhody. Niekedy naozaj platí, že jednoduché veci v živote fungujú najlepšie a vhodne zvolenými potravinami môžeme naše zdravie a trávenie upevniť.
Prečo je to tak, prečo je tak obyčajné jedlo veľmi účinné? V minulosti sa ľudom pri ťažkých ochoreniach a pri problémoch s trávením podávala na pitie ryžová voda. Veľmi podobné jedlo, najčastejšie pripraveného z bielej ryže čínska dietetika označuje ako congee kašu – ryžovú kašu.
Pohľad tradičnej čínskej medicíny
Z hľadiska TČM pravidelná konzumácia tejto kaše harmonizuje tráviaci systém, je najmä vhodná pri akútnych a aj chronických problémoch tráviaceho traktu, pri hnačkách, rekonvalescencii a dá sa použiť aj ako pôstne jedlo.
Ryžovú kašu je možné použiť aj s inými ingredienciami, napríklad s dusenou zeleninou, strukovinami alebo semienkami.
Rozhodne to nie je vrchol gastronómie. Nie vždy by mala byť chuť na prvom mieste. Ryžová kaša je veľmi jednoduchá na prípravu a veľmi účinná pri problémoch s trávením.
Ryžová kaša – príprava
Bielu ryžu zmiešame s vodou v pomer 1:10 (1 šálka bielej ryže na 10 šálok vody). Pridáme štipku soli a varíme štyri hodiny v pevnom hrnci s uzatvárateľnou pokrievkou. Privedieme k varu na prudkom ohni a potom plameň stiahneme na minimum a hrniec prikryjeme pokrievkou. Ryžovú kašu si môžeme pripraviť na cca 3 dni.
Ryžová kaša zo sladkej ryže s nasekanými orechmi
Sladká ryža (alebo biela ryža) a vlašské orechy.
Orechy môžeme variť spoločne s kašou. Podľa chuti pridáme škoricu, klinčeky prípadne zázvor. Jemne dochutíme javorovým sirupom.
Zdenka Havettová – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.