
Gomasio – sezamová soľ
Gomasio je dochucovadlo a označuje sa ako sezamová soľ. V japonskom jazyku \“goma\“ znamená sezam a \“shio\“ znamená soľ. V Japonsku sa používa ako alternatíva k soli už veľmi dlhé obdobie.
Veľmi sa hodí na dochutenie obilnín, zeleniny, ryže, mäsa, rýb, šalátov a strukovín.
Viac o pozitívnych účinkoch orechov sa dočítate tu.
Môžeme ho pripraviť v rôznych pomeroch. Obvykle sa pomer sezamu a soli pohybuje od 14:1 až 22:1.
Na vyrobenie gomasia budeme potrebovať misku SURIBASHI. Prípadne môžeme použiť malý mlynček na kávu.
Suribachi je špeciálne vrúbkovaná, glazúrovaná hlinená miska, podobná mažiaru, na rozdrvenie a roztrenie potravín. Súčasťou je aj drevená palička surikogi.
Postup:
Semienka čierneho sezamu opražíme na suchej panvici. Plameň je mierny a neustále miešame vareškou až pokiaľ semienka začnú praskať. Následne vysypeme do misky.
Ďalej na suchej panvici opražíme soľ, aby sa zbavila vlhkosti. Tak isto miešame na miernom ohni, tak dlho kým sa nevytratí pach soli. Následne prisypeme soľ k čiernemu sezamu. Suroviny by mali byť úplne studené až potom začneme krúživými pohybmi v miske roztierať. Približne 80 % semienok by malo byť roztlačených a ostatné v celku.
Sezamovú soľ presypeme do pohárika s uzatvárateľným vekom a uchovávame na tmavom mieste.
