Ahoj, som pšeno!
Pšeno je vlastne olúpané proso. Má vynikajúce výživové vlastnosti, je bezlepkové a ľahko stráviteľné. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok.
Je známe priaznivým pôsobením na pankreas a slezinu. Slezina je jedným z významných obranných miest tela a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Hrá dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu a rozkladaniu poškodených červených krviniek.
Slezina z pohľadu čínskej medicíny
Hlavnou úlohou sleziny podľa tradičnej čínskej medicíny je spolu so žalúdkom riadiť tráviaci proces. Napomáha rozkladať potravu a časť z nej premieňa na jemnú esenciu, ktorú ďalej distribuuje do celého tela.
Táto esencia doplňuje a obnovuje krv, preto slezina zodpovedá za tvorbu krvi ( v tom sa zhoduje aj so západnou medicínou). Slezina je jediný orgán, ktorý vytvára energiu z toho čo zjeme.
Čo slezinu najviac oslabuje?
Slezina nemá rada priemyselne spracované potraviny, ľadové nápoje, veľa zmrzliny a príliš studené potraviny. Napríklad aj väčší podiel surovej stravy v jedálničku môže slezinu zaťažovať. So smoothie nápojmi a šťavami tiež opatrne.
Čo slezine prospieva?
Sú to najmä teplé raňajkové kaše a teplé polievky. Pšeno je optimálnou potravinou pre oslabenú slezinu. Pripraviť si z neho môžete kašu, jednoduché rizoto alebo zahustiť polievku. Kvalitné jedlo nie je to, čo nám chutí ale po čom sa cítime dobre.
Pšenové rizoto
Ingrediencie: Hrnček pšena, malá miska zeleného hrášku, 2 – 3 ks na hrubo nastrúhané mrkvy, 2 – 4 ks sušené paradajky v oleji, soľ, korenie, kurkuma, 2 PL tahini pasta a kvalitná sójová omáčka.
Všetky suroviny nakúpite v Biolande – potraviny z prírody.
Postup: Pšeno (môžeme predtým na 2-3 hodiny namočiť) nasypeme do hrnca a prepláchneme 2x studenou a 1x vriacou vodou. Pšeno varíme skorením a kurkumou. Cca 5 – 10 min pred dovarením pridáme soľ, hrášok a na hrubo nastrúhanú mrkvu, premiešame a dovaríme. Po dovarení pridáme sójovú omáčku, tahini pastu a na jemno nakrájané sušené paradajky v oleji.
TIP: Pšeno môžeme použiť na zahustenie polievok.