
Zaváranie bez cukru
Dá sa to vôbec, vydrží takéto ovocie, ak áno na ako dlho? Toto boli otázky, ktoré si dávala moja mamina keď som ju začala presviedčať o tom, aby skúsila zaváranie bez cukru. Na začiatku veľmi váhala a pochybovala. Je ostrieľaná kuchárka a zavára už niekoľko rokov a takéto niečo sa jej vôbec nepozdávalo. S týmto nápadom som prišla asi pred 3 rokmi, od vtedy sa u nás doma zavára len s pomocou soli a keď ovocie nemá veľmi sladkú chuť, tak pridávame možno 1 lyžicu cukru na 1 pohár. Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie.
Vhodné v zimnom období
V zimnom období sú veľmi obmedzené možnosti čerstvého ovocia. Takto pripravené zaváraninové poháre sú veľmi vhodné na zimu do kaší, koláčov, nákypov, pudingov a dezertov. Kompóty, ktoré sú zavárané s rozumom a neobsahujú viac cukru ako ovocia sa dá veľmi pekne použiť. Zaváraniny sú pritom stále chutné, a je to zdravšia a lacnejšia verzia.
Do klasických kompótov sa používa cukrová zálievka z 2 litrov vody a 1 kg cukru. Čo je extrémne množstvo energie a pridávať ho v tak veľkých množstvách je zbytočné. Ovocie obsahuje dostatok cukru – fruktózy a nadmerný príjem je pomerne škodlivý, pretože sa následne premieňa na tuky.
Čím je ovocie vyzretejšie, tým je sladšie. Tým pádom nepotrebujeme pridávať cukru na kilá, stačí nám voda a soľ. Ak je ovocie tvrdšie použijeme cukor s mierou. Z jedného presladeného kompótu netreba mať obavy, treba to však započítať do nášho denného kalorického príjmu. Zohľadniť čo sme v ten deň mali v jedálničku a tomu to aj prispôsobiť. Nadmerný príjem cukru má negatívny dopad na zdravie najmä z dlhodobého hľadiska. Zdravotné problémy sa nemusia ohlásiť hneď ale až postupom času.

Marhuľový kompót – recept
(v našom prípade sme použili marhule, ale môže byť aj iné ovocie)
Potrebujeme: marhule, prevarená voda a soľ.
Postup: Marhule prepolíme, odkôstkujeme a umyjeme. Navrstvíme do pohárov a zalejeme prevarenou čistou vodou. Soľ dávme len tak „medzi prsty“ na vrch pohára (možno menej ako pol čajovej lyžičky). Používame klasické zaváracie poháre s viečkom, ktoré dobre utesníme zatváračom pohárov a dôkladne očistíme hrdlá pohárov.
Takto pripravené ich naukladáme do hrnca s vodou, jej hladina by mala presahovať niekoľko centimetrov (mamina používa na dno hrnca utierku alebo uterák aby poháre nepopraskali). Hrniec s vodou a pohármi zahrievame na sporáku, až kým nám nezačne vrieť voda. Necháme vrieť 1 min. Odstavíme z platne na varenie a necháme v kľude v pare odpočívať po dobu 10 min.
Vyberáme ešte horúce zaváraniny a ukladáme viečkom na suchú utierku. Poháre následne aj do utierky zabalíme. Necháme odpočívať asi 10 min. Prevrátime viečkom nahor a marhuľové kompóty prikryjeme mokrou utierkou a zabalíme do suchej deky alebo utierky. Vychladnuté ukladáme do regálov.