Raňajkovať sa oplatí!
Jesť sa musí! To je fakt. Či už 3x alebo 5x denne, to nechám na vás. Práve preto, že musíme jesť, má jedlo ako prevencia pred ochoreniami veľmi veľký význam. Poďme mu teda venovať dostatočnú pozornosť. Začnime hneď tým prvým, raňajkovým 😊
Raňajky sú náš odrazový mostík do spokojného a úspešného dňa!
Podľa biologických hodín je žalúdok aktívny od 7:00 do 9:00 ráno. Vtedy je najlepšie pripravený stráviť prijatú potravu. Prvé jedlo dňa by sme rozhodne nemali podceňovať. Ak sú raňajky teplé, tak telo sa vám v krátkom čase určite poďakuje. Napríklad vo forme raňajkových kaší alebo miešaných vajíčok s dusenou zeleninou. Nech už to znie akokoľvek exoticky, vhodné sú aj polievky. To vedeli už naši predkovia.
Prvým jedlom dňa boli u našich predkov raňajky
Na raňajky ľudia jedávali sýte jedlá, husté polievky, kaše a cestoviny a jedli ich spoločne z hrncov. Ak pracovali na poli alebo v lese, brávali si jedlo so sebou. Pestovali najmä obilniny ako raž, pšenicu, proso, ovos a pohánku. Z týchto surovín potom pripravovali polievky, kaše a placky.
Chlieb
Z veľkej časti na svete je od dávna chlieb hlavnou potravinou. Čo sa však zmenilo je jeho príprava. Tradične sa pripravoval z štyroch zložiek: múka, voda, kvások, soľ. Spracovanie ktoré sa používa z veľkej časti dnes, tú pôvodnú už veľmi nepripomína. Komerčne predávaný chlieb bežne môže obsahovať veľmi veľa prísad. Pri kúpe venujete dostatočnú pozornosť zloženiu, prípadne si môžete skúsiť doma upiecť svoj vlastný kváskový chlebík.
Pohľad čínskej medicíny
„Breakfast“ (z angl. raňajky) sú svojim spôsobom ukončenie krátkeho pôstu. V čínskej dietetike sa kladie veľký dôraz na prvé jedlo dňa. Najčastejšie sú to práve teplé kaše alebo polievky. Studené jedlá, najmä na ráno, ochladzujú tráviaci systém a tým pádom ho oslabujú.
Veľmi špeciálnou kašou na podporu a naštartovanie trávenia sa stala congee kaša. Vďaka tejto kaši dosahuje organizmus rovnováhu medzi jinom a jangom – a to za veľmi malej námahy. Veľmi často sa podáva chorým ľuďom alebo tým, ktorý majú problém s trávením, pre jej ľahkú stráviteľnosť.
Použitá literatúra: Stoličná R.: Jedlá a nápoje našich predkov. VEDA, Bratislava 1991
Raňajková kaša pre zaneprázdnených
Ovsená kaša so škoricou
4 PL ovsených vločiek
2 PL mletých vlašských orechov alebo maku
cca 3 voda, 1/2 ČL škorica, ovocie (sezónne), v zime napríklad hrozienka.
Podľa potreby med alebo javorový sirup – stačí aj ovocie.
Všetky suroviny môžete nakúpiť v Biolande – potraviny z prírody.
Vločky si cez noc namočíme. Pokiaľ kašu varíte v zimnom období, hrozienka namočíte do vody spolu s vločkami. V letnom období nakrájané sezónne ovocie pridáte do uvarených vločiek. Namočené vločky krátko povaríte. Keď mierne vychladnú pridáme škoricu a orechy. Ak je kaša málo sladká, mierne ju dochutíme sladidlom.