Ideálne tipy na desiatu a olovrant
To, že niekedy nemáme na prípravu jedla dosť času sa stane snáď každému. Oveľa horšie je však to, že si „snacky“ zakúpime bez uváženia a za chodu. Namiesto toho, aby sme plánovali a mali predpripravené niečo pod zub, začíname sa pozerať po niečom na jedene v sekunde, kedy nás prepadne hlad. Prvé čo nám príde na um je ísť do obchodu, kúpiť si niečo v automate alebo vyhľadať najbližší stánok s rýchlym občerstvením. Obyčajne to však skončí tým, že takéto jedlo je plné nezdravého tuku, soli a nevhodných konzervantov.
Práve preto mám pre vás zopár tipov ako na výživné snacky – na cesty, výlety, domáce pohostenie, desiatu do školy alebo len tak, keď príde chuť niečo si zamlsať.
Buď pripravený, nie prekvapený. V jedle to platí dvojnásobne.
Ak už v priebehu dňa potrebujeme z nejakého dôvodu telo dopovať energiou, tak siahnite po zdravej desiate alebo olovrante. Najrýchlejším spôsobom je mať so sebou hrsť orechov a sušeného ovocia, dodajú minerály a uspokoja chuť na sladké.
V kreativite sa medze nekladú, pripraviť si môžete doma skvelé chuťovky, nátierky, dipy, krekry, muffiny.
Chuť na sladké?
Ak máte chuť na sladké, na desiatu je to najvhodnejší čas. Okrem iného, podľa biologických hodín je aktívna slezina a je to teda doba, kedy je telo schopné ľahšie stráviť sladkosti. Preferovať môžete horkú čokoládu, ovocie, upečený koláčik alebo doma vyrobené tyčinky.
Konzumujeme však iba kvalitnú čokoládu, nie náhrady obsahujúce stužené rastlinné oleje. Naozaj kvalitná čokoláda, ktorá neškodí zdraviu, nikdy neobsahuje glukózovo – fruktózový sirup. Neobsahuje ani žiadny rastlinný olej, ale len pravé kakaové maslo.
Ideálne sezónne
V lete môžeme siahnuť po čerstvom ovocí, v zime po nesírenom sušenom ovocí alebo dusenom jablku vo vode so škoricou a klinčekom. Koláčiky vieme ochutiť zázvorom alebo perníkovým korením.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.