
Jedlo pre Tvoje zdravie
Častokrát dostávam otázku, čo vlastne jem, či doma varím, kde nakupujem potraviny, koľkokrát do týždňa športujem a či občas zjem aj niečo nezdravé.
Pravda je taká, že varím 95 % svojich jedál. Varím ich doma a väčšinou sú to veľmi jednoduché jedlá.
Na varenie a celkovo prípravu jedla sa nepozerám ako na stratu času, ale ako na niečo, čím môžem podporiť svoje zdravie a vitalitu.
Zdravé jedlo nie je luxus, je to nevyhnutnosť.
Preferujem bežne dostupné potraviny a prihliadam na sezónu. Takto pripravený obed je časovo aj finančne nenáročný.
Pozrite sa teda so mnou ako vyzerá môj obed, cuketu mám dokonca z našej záhradky.
SUROVINY:
Ryža natural, hnedá šošovica, cuketa, olivový olej, morská soľ, korenie, kurkuma, horčičné semienka, čierne korenie, garam masala, štipka čili korenia, 3 klinčeky, 3 ks cesnak, bobkový list, mletá rasca, , bobkový list, kvalitná sójová omáčka Tamari alebo Shoyu.
Korenie garam masala – je asi najznámejšie a najpoužívanejšie indické korenie. Zloženie: koriander, rímska rasca, nové korenie, čierne korenie, muškátový oriešok, kardamon, klinček, fenikel, bobkový list.
POSTUP:
Ryžu aj šošovicu som si namočila cez noc.
Ryžu natural vopred namočíte. Vodu zlejete, pridáte novú a varíte spolu s klinčekmi a štipkou soli. Ryžu počas varenia nemiešate.
Hnedú šošovicu vopred namočíte. Vodu zlejete a pridáte novú. Varíte spolu s bobkovým listom, s neroztlačeným cesnakom, mletou rascou, prípadne aj s korením garam masala (ak vám vyhovuje jej chuť). Cesnak môžete aj roztlačiť, ja som sa chcela vyhnúť prenikavej cesnakovej chuti, preto som ho varila so šošovicou v celku. Dochutíte kvalitnou sójovou omáčkou.
Varíte kým sa voda vyparí, namáčaním sa doba varu skracuje, hnedú šošovicu ale nie je nutné namáčať celú noc.
Na rozpálenej panvici s olivovým olejom osmahnete kurkumu, čierne korenie, horčičné semienka, trošku čili. Pridáte ošúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú cuketu. Zľahka osmahnete, osolíte pokiaľ chcete dosiahnuť mäkkšiu konzistenciu, pridáte trošku vody a krátko podusíte.
Na záver si môžete jedlo preliať tekvicovým olejom alebo posypete tekvicovými prípadne sezamovými semienkami.
Prajem dobrú chuť!
