Článok v spolupráci s Hospodárskymi novinami.
Uvádzate, že bežne dostupné potraviny vedia vyživiť naše telo. Ktoré sa sem zaraďujú?
Bežne dostupné potraviny pre mňa znamenajú, že sú najmä sezónne a lokálne. Zvyknem hovoriť, že v oblasti, v ktorej žijeme rastú prevažne také plodiny, ktoré v danom ročnom období potrebujeme. To znamená, že výber potravín, z ktorých varíme, by sme mali z väčšej časti podriadiť ročnému obdobiu v ktorom sa nachádzame. Napríklad: v zimnom období preferujme viac koreňovej zeleniny a kyslej kapusty pred paradajkami, uhorkami a paprikami. Podobne je to aj s ovocím, namiesto jahôd v decembri si doprajeme radšej jablko, či už sušené alebo svieže. Je vhodné zamerať sa najmä na potraviny, ktoré sú prirodzené v našich zemepisných šírkach. Jedlo si čo najčastejšie pripravujme doma, zo surovín, ktoré sú dostupné v danej sezóne.
Sú nejak rozdelené účinky jednotlivých potravín na určité časti tela?
Tejto teórii sa venuje najmä tradičná čínska dietetika. V našich podmienkach nabádam skôr svojich klientov k tomu, aby vo všeobecnosti vyhľadávali potraviny, ktoré nie sú priemyselne spracované a sú sezónne a lokálne.
Ktoré potraviny napomáhajú posilniť imunitu?
Imunitu by sme v prvom rade mali posilňovať počas celého roka, nielen na jeseň a zimu.
Mám pre vás konkrétne 3 tipy na potraviny, ktoré pomôžu zlepšiť našu imunitu. Je to CESNAK, KYSLÁ KAPUSTA a ŠÍPKY. Bežne sa však v praxi stretávam s tým, že častejšie siahame po doplnkoch výživy a citrusoch, za účelom doplnenia vitamínu C, pred domácou kyslou kapustou a šípkami. Nie je nič zlé na tom, pokiaľ si kúpime aj takéto ovocie, nezabúdajme však aj na naše plody a tradičné receptúry.
Kde je lepšie kupovať potraviny, sú bio potraviny naozaj lepšie?
Každý má iné možnosti. Niekto si vie ovocie a zeleninu dopestovať vo svojej záhradke, niektorí z nás sú zase odkázaní na supermarkety a farmárske tržnice. V realite sú však bio produkty a potraviny častokrát tak finančne nákladné, že z dlhodobého hľadiska je kúpa takýchto potravín pre niektorých z nás neudržateľná. Prajem si, aby v budúcnosti každý mal možnosť kúpy kvalitných potravín. V súčasnej situácii sa však rozhodujme podľa toho, ako najlepšie vieme a aké máme možnosti. To znamená, že aj zelenina zo supermarketu je lepšia, ako žiadna zelenina. Aj tu by som uplatnila princíp, spomínaný vyššie, tj, v zimnom období preferujte pred kúpou paradajok radšej mrkvu, petržlen, zemiaky, paštrnák a zeler.
Pre viac inšpirácií navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie. Námety na recepty nájdete v skupine Ide o Tvoje zdravie.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.