Nátierka z červenej šošovice
SUROVINY:
1 hrnček červenej šošovice – varí sa cca 10 – 15 minút, 1 -2 ks cibuľa a 1 strúčik cesnaku, morská soľ, čierne korenie, kurkuma, olivový olej, v prípade potreby instantná kaša na zahustenie, tahini pasta (sezamová pasta) – nemusí byť, ale nátierke dodá lahodnú chuť. Použiť môžete aj korenie garam masala.
Korenie garam masala – je asi najznámejšie a najpoužívanejšie indické korenie. Zloženie: koriander, rímska rasca, nové korenie, čierne korenie, muškátový oriešok, kardamon, klinček, fenikel, bobkový list.
POSTUP:
Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchnete pod vodou a necháte ju odkvapkať. Dochutíte soľou, korením, kurkumou (alebo aj korením garam masala). Zalejete vodou a povaríte cca 15 min do zmäknutia šošovice a vyvarenia vody. Môžete pridať 1 PL sezamovej pasty. Celá zmes by mala získať kašovitú konzistenciu, ktorú následne rozmixujete.
Medzitým na olivovom alebo repkovom oleji orestujete cibuľu. Zľahka osolíte a pridáte pretlačený cesnak.
K uvarenej červenej šošovici pridáte orestovanú cibuľku a rozmixujete ponorným mixérom. Ak nie je nátierka dostatočne hustá pridáte 2-3 pol. lyžice instantnej kaše a opäť rozmixujete.
TIP: Na záver môžeme pridať sušené paradajky v oleji tak 4 – 5 ks a rozmixujete a dochutíte napríklad petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!