
Potraviny vhodné pri obstipácií
Ako vám funguje trávenie?
Dobré trávenie je základ nášho zdravia. Je úplne na mieste venovať mu dostatočnú pozornosť. Obstipácia (zápcha) síce nie je choroba, ale príznak, ktorý môže byť sprievodným javom rôznych ochorení. Pri posudzovaní zápchy je potrebný individuálny prístup.
Môže byť veľmi nepríjemné, ak stolicu nemáte každý deň a je tvrdá a suchá. V tomto blogu sa dozviete o 20 potravinách, ktoré pomáhajú pri tvrdej stolici. Dôležitými krokmi proti zápche je dostatok pohybu, pravidelný pitný režim a primerané množstvo vlákniny v jedálničku.
Ktoré potraviny obmedziť
Okrem potravín ktoré napomáhajú k správnej činnosti čriev je nevyhnutné obmedziť potraviny, ktoré zápchu spôsobujú. To sú napríklad: biele pečivo, slané jedlá ako údeniny, tavené syry, polotovary, dopekané pečivo, čipsy, slané tyčinky, slané korbáčiky a príliš veľa mäsa.
Môžu zato emócie?
Na druhej strane aj príliš veľa stresu, nevyriešené spory, potláčanie pocitov ako strach a hnev, môžu trávenie veľmi zaťažiť. Emócie do veľkej miery ovplyvňujú to, ako sa cítime. Naše telo funguje ako celok a negatívnu správu alebo informáciu potrebujeme „stráviť“ aj na emocionálnej úrovni.

20 potravín, ktoré majú jemný laxatívny účinok a regulujú stolicu:
- jablko a jablková šťava,
- marhule (čerstvé aj sušené alebo namočené vo vode),
- hrušky (čerstvé alebo aj ako kompót),
- ovos (celé zrná),
- cícer,
- ľanový olej,
- ľanové semienka,
- sušené slivky,
- mandle,
- olivový olej,
- slnečnicové semienka,
- špargľa,
- špenát,
- cuketa,
- melón,
- karfiol,
- uhorka,
- slivky,
- čerešne,
- tekvica.
Optimalizácia trávenia je multifaktoriálny proces, ktorý sa dotýka viacerých úrovní. Významnými faktormi sú stravovacie návyky, konzumácia vlákniny, správne prežúvanie potravy a hydratácia. Pokiaľ sa Vám nedarí dosiahnutie optimálneho trávenia, pozrite sa na jeden z programov. Individuálny prístup a vedenie odborníka môže byť kľúčom celkového zlepšenia kvality života.
Pre viac inšpirácií navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie. Námety na recepty nájdete v skupine Ide o Tvoje zdravie.
ZDENKA Solík – LEKTORKA A ODBORNÍČKA NA VÝŽIVU
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.