Jarné radosti z prírody
Jar symbolizuje začiatok
Jar je konečne tu. Príroda sa začína prebúdzať. Kvitnú prvé kvety, kríky a stromy začínajú mať malé výhonky a všade nás obklopuje zelená farba. Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového. Všetko rastie, klíči, vychádza, čo zodpovedá aj našej prirodzenej túžbe ísť von a viac sa hýbať. Po odpočinkovej zimnej fáze ktorú máme my aj zem za sebou je čas prebudiť sa v harmónii s prírodou a uviesť naše telo do chodu aj pomocou potravín.
Zmena výživového plánu
Tak ako vymieňame šatníky počas ročných období, rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. Jarné obdobie nás objíma novými farbami, vôňami a chuťami. Je to tiež čas prechodu k ľahším a osviežujúcejším jedlám. Po zime, kedy sme preferovali teplé a sýte jedlá, nám jar prináša čerstvé ovocie a zeleninu. Je to ideálny čas na osviežujúce jedlá plné sezónnych ingrediencií, ktoré nás dobijú energiou. Využime tento čas na podporu zdravia prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy.
V súlade s prírodou
Na jar, rovnako ako v každej sezóne, je najlepšie jesť to, čo v danej oblasti práve rastie. Cieľom je, sa k tomu čo najviac priblížiť. Príroda to úžasne zariadila, ponúka nám divokú zeleninu, ktorá má neskutočnú silu a energiu. Ako napríklad medvedí cesnak, žihľava, púpava, sedmokráska, skorocel a valeriána.
Jarné jedlo
V jarnom období zvýšime najmä podiel zelenej a listovej zeleniny. Náš tanier doplníme aj o klíčky, vňate a bylinky. Napríklad klíčky z mungo fazuliek, červenej šošovice, sóje, ďalej pridáme petržlenovú vňať, žeruchu a pažítku. S teplejším počasím zeleninu stačí krátko tepelne spracovať, to znamená, že viac naparujeme a blanšírujeme. Okrem byliniek do jedálnička môžeme pridať reďkovky, kaleráb, pór, čínsku kapustu, cesnak, špargľu, listový šalát, fenikel, špenát a baklažán.
Pre viac inšpirácií a tipov navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. V súčasnosti spolupracuje s poliklinikou MEDANTE a Slovenskou akadémiou vied, kde pôsobí ako výživová poradkyňa. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.