5 tipov v období karantény
Okrem základných hygienických odporúčaní, ako nosenie rúška a umývanie rúk, je ešte jeden celok, ktorý vieme ovplyvniť, a to je výživa. Ide však o celkovú úpravu životného štýlu, vyhýbať by sme sa mali neskorému večernému jedeniu, veľkému množstvu alkoholu a jedeniu “z nudy.” Svoj jedálniček v jarnom období môžeme obohatiť o klíčky a zelenú zeleninu.
Veľmi vhodné a potrebné v tomto období je držať sa týchto zásad:
1. Obmedziť priemyselne spracované potraviny na minimum
Kekse, nekvalitné čokolády, čipsy, iné slané pochúťky, dopekané pečivo a polotovary, tavené syry, údené výrobky, rôzne hotové omáčky, dresingy, lacné cereálne tyčinky, plnky do koláčov, zmrazené polotovary.
2. Nakúpiť potraviny na dlhšiu dobu neznamená jesť polotovary a hotové (zmrazené jedlá)
Prereferujte prvotné potraviny a suroviny, ktoré sa dajú veľmi dobre uskladniť ako ryža, pšeno, pohánka, bulgur, krúpy, jačmeň v kombinácii s fazuľou, šošovicou a hrachom. Pripraviť sa dajú rôzne polievky, prívarky a placky.
3. Zelenina je kľúčom ku zdraviu
Uprednostnite koreňovú zeleninu, ktorá sa dá dobre uskladniť a jedálniček môžete obohatiť o cibuľu, cesnak, pór, bielu reďkovku, karfiol a bielu kapustu. Veľmi vhodná je aj kvasená zelenina.
4. Využite silu jarných byliniek a klíčkov
Najvhodnejší v tomto období je medvedí cesnak, púpava, žihľava, pažítka a žerucha. V pohodlí domova si naklíčite mungo fazuľky prípadne šošovicu.
5. Pohyb a výživa
Sú spojené nádoby. Byť fit a aktívny môže znamenať aj to že, si minimálne na 30 minút denne nájdeme čas na pohyb v podobe tanca, cvikov s vlastnou váhou alebo pohyb podľa vlastných možností.
Rizoto s medvedím cesnakom
Ingrediencie: hrnček bielej ryže, hrnček zeleného hrášku, dve väčšie hrste vlašských alebo iných orechov, jeden väčší zväzok medvedieho cesnaku, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, plátok zázvoru, soľ, čierne korenie, mletá rasca, kurkuma, olivový olej.
Postup: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Na olivovom oleji speníme všetky koreniny a následne pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Osolíme a krátko restujeme. K cibuľke pridáme hrášok a krátko podusíme. K zmäknutému hrášku pridáme vlašské orechy a uvarenú ryžu. Zľahka premiešame ale už nevaríme. Úplne na záver do rizota primiešame na jemno nakrájaný medvedí cesnak. Na dochutenie môžeme použiť aj pesto z medvedieho cesnaku.
Pre viac inšpirácii sledujte FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram ideovojezdravie.