
Čertovsky dobrá červená
Dobre stráviteľné jedlo nemusí vždy znamenať smoothie nápoj, šťavu, šalát, surové ovocie alebo zeleninu.
Predstava väčšiny z nás je taká, že varením sa strácajú cenné živiny a vitamíny v potravinách. Toto tvrdenie je pravdivé len do istej miery. Varom sa skutočne strácajú najmä vitamíny skupiny B a C, ktoré sú citlivé na vysokú teplotu.
Na druhej strane, niektoré cenné látky z ovocia a zeleniny sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave.
Napríklad z tepelne spracovaných paradajok získame viac výživných látok ako zo surových.
Keď sa povie lykopén, predstavíme si paradajky. Čo to presne je?
Najčastejšie si paradajky spájame práve s lykopénom. Úplne jednoducho povedané, je to červené rastlinné farbivo, bežne sa vyskytujúce v ovocí a v zelenine. Toto červené farbivo spôsobuje charakteristický pigment plodov. Práve lykopénu sa pripisujú najsilnejšie antioxidačné účinky zo skupiny karotenoidov.
Aké ďalšie účinky na organizmus má lykopén?
Lykopén má veľa benefitov pre naše ľudské telo a zdravie. Okrem toho, že predstavuje prevenciu pred nádorovými ochoreniami, posilňuje najmä náš imunitný systém a chráni pokožku pred UV žiarením. Pôsobí hlavne preventívne proti srdcovocievnym chorobám, má antioxidačné pôsobenie a viaže voľné radikály v organizme. Rovnako je dôležitý pre optimálne udržanie krvného tlaku.

Surové alebo tepelne spracované?
Zo surových paradajok dokáže naše telo vstrebať lykopén len veľmi ťažko. Prosredníctvom čerstvých plodov si preto príjem lykopénu nezvýšime. Lykopénu výrazne prospieva tepelná úprava. Lepšie je preto siahnuť po varených ako po surových paradajkách, pretože obsah lykopénu sa pri tepelnej úprave zvyšuje. Ideálna je kombinácia surovej a varenej zeleniny, tým rozhodne nič nepokazíte.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.