Kurz varenia
Teraz sa spolu prenesieme na kurz varenia. Spoločnými silami sme si pripravili rýchle, chutné a nenáročné jedlá o čom svedčia aj referencie od účastníkov kurzu. Jedlo je naozaj veľmi silným nástrojom ako podporiť zdravie a vitalitu, nemalo by byť akýmsi luxusom, alebo niečím čo je nám na diaľku vzdialené, práve naopak. Je to nutnosť. Pokiaľ chceme podporiť zdravie je dôležité venovať čas tomu čo jeme a tak isto aj príprave jedál. Nátierku z červenej šošovice sme si na kurze tiež uvarili. Všetkých očarila tá rýchlosť, hotová takmer do 15 minút.
Nátierka z červenej šošovice
1 hrnček červenej šošovice – varí sa cca 10 – 15 min., 1 – 2 ks cibuľa a cesnak, morská soľ, čierne korenie, kurkuma a olej olivový, 4 -5 ks sušených paradajok v oleji, tahini pasta (sezamová pasta) – nemusí byť, ale nátierke dodá lahodnú chuť (namiesto tahini môžete použiť maslo). Vyskúšať môžete štipku korenia garam masala – tak isto nemusí byť.
Korenie garam masala – je asi najznámejšie a najpoužívanejšie indické korenie. Zloženie: koriander, rímska rasca, nové korenie, čierne korenie, muškátový oriešok, kardamón, klinček, fenikel, bobkový list.
Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme pod vodou a necháme ju odkvapkať. Medzitým na olivovom alebo repkovom oleji orestujeme cibuľu. Zľahka osolíme a pridáme pretlačený cesnak. K orestovanej cibuľke pridáme červenú šošovicu. Túto zmes zalejeme horúcou vodou a povaríme cca 15 min do zmäknutia šošovice a vyvarenia vody. Dochutíme soľou, korením, kurkumou. Môžete pridať 1 PL sezamovej pasty. Celá zmes by mala získať kašovitú konzistenciu, ktorú následne rozmixujeme. Na záver môžeme pridať sušené paradajky v oleji tak 4 – 5 ks + korenie garam masala. Všetko spolu rozmixujeme.
Zopár myšlienok od účastníkov kurzu:
„Veľmi pekne ďakujem za krásne popoludnie, s pani Zdenkou. Prinieslo mi to veľmi veľa. Je úžasná, má ľudský prístup, proste je to anjel, ktorý bol zoslaný z neba, aby nás viedol k zdravému životnému štýlu. Ešte raz veľká vďaka a hlavne ďakujem.“
„Páčila sa mi uvoľnená atmosféra, nenáročnosť recept a odnášam si so sebou inšpiráciu, ktorú som potreboval.“
„Ďakujem úžasnej Zdenka za krásne popoludnie. Bolo plné informácii, úžasných receptov, jedál. Obrovská inšpirácia do budúcnosti – do zdravia. Ďakujem.“
„Prednášky so Zdenkou sú vždy veľkým prínosom. Zdeni si úžasný človek a vďaka za všetky poznatky, ktoré posúvaš ďalej. Rob to čo robíš aj naďalej. Kurz bol naozaj perfektný a jedlá boli naozaj úžasné. Domov idem s plným bruchom a hlavou nových poznatkov.“
„Zdenkin kurz varenia odporúčam každému, kto si chce ozdraviť jedálny lístok, jedlá ktoré sme navarili, boli veľmi jednoduché, rýchle a čo je najdôležitejšie naozaj skvele chutili. Ďakujem určite tieto recepty zaradím medzi svoje obľúbené a často ich budem variť.“