
Nebojte sa sacharidov!
Nejem sacharidy! A už vôbec nie na večeru, pretože sa z nich priberá. Je vám to známe? Poviem vám veľmi dobrú správu a to, že to nie je vôbec pravda. Sacharidy sú veľmi dôležité pre náš organizmus, rovnako ako bielkoviny a tuky. Patria medzi takzvané makroživiny, sú tromi základnými zložkami potravy. Každá z nich má pre ľudské telo význam a žiadna z nich sa teda nedá z jedálneho lístka vylúčiť.
Jedným z najčastejších mýtov pri chudnutí je obmedzovanie príloh, aby sme sa tak vyhli sacharidom.
Ktoré sú pre nás tie správne?
Sacharidy sú základným zdrojom energie a odporúčaná denná dávka je asi 45 – 60% energetického príjmu každý deň. Ktoré sú pre nás tie správne? Aby to bolo pre vás jednoduchšie rozdelíme si ich veľmi jednoducho: na vhodné a nevhodné (tieto by sme mali v našom jedálničku čo najviac obmedziť).
Nevhodné sacharidy
Majú vysoký glykemický index čo spôsobuje, že hladina cukru v krvi prudko stúpa a potom opäť náhle klesá, čo následne vedie k výraznej chuti do jedla.
Rozhodne urobíte správne, ak obmedzíte: cukrovinky, nápoje s obsahom cukru, presladené marmelády, sladené raňajkové cereálie, dopekané pečivo a polotvary, ovocné sladené džúsy, pudingy.
Vhodné sacharidy
Komplexné sacharidy, označujeme ako „vhodné“ sacharidy. Nájdeme ich v zelenine, obilninách a strukovinách. Trávenie komplexných sacharidov je oveľa pomalšie a hladina cukru sa nezvyšuje tak ako pri jednoduchých sacharidoch. Značne ovplyvňujú pocit sýtosti a teda aj celkový príjem energie.

Pre inšpiráciu vám prinášam 5 tipov na vhodné sacharidy:
- Pseudoobilniny sú nepravé obilniny, botanicky nepatria medzi obilniny (pšeno, pohánka, quinoa, amarant). Ak sa vám zdá, že na obed si pripravujete len ryžu a zemiaky, skúste nové chute z týchto produktov a predídete tak fádnosti v príprave jedál. Veľmi sa hodia ako príloha k hlavnému jedlu, rovnako dobre chutia aj na sladko.
- Strukoviny obsahujú okrem komplexných sacharidov aj významné množstvo rastlinných bielkovín. Ďalej v nich nájdeme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá povzbudzuje činnosť čriev a tým pôsobí ako prevencia proti zápche. Sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a železa.
- (Ne)obyčajné vločky, dostanete ich kúpiť takmer v každom obchode. Základom je ovos, jedna z najstarších obilnín na svete. Sú finančne dostupné a jednoduché na prípravu. Obsahujú horčík, fosfor, zinok a vitamíny skupiny B.
- Ovocie. Aj keď kvôli fruktóze (ovocný cukor) sa stále démonizuje a odporúča sa ho nekonzumovať v poobedných hodinách. Nemusí to tak byť, pokiaľ zohľadníte množstvo skonzumovaného ovocia počas dňa. Myslite nato, že spolu s ovocným cukrom prijímate aj vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Presne v takom pomere ak to príroda zariadila. Pri konzumácii ovocia prizerajte najmä sezónnosť.
- Batáty, sú veľmi dobré a ľahko stráviteľné. Vynikajú výbornou, jemne sladkastou chuťou. Môžete si z nich pripraviť polievku, prívarok alebo si ich dáte na večeru pečené s dipom. Majú nižší glykemický index ako obyčajné zemiaky, zasýtia tak na dlhšiu dobu.
Čo vravíte teraz na sacharidy? Rozhodne sa ich netreba báť a už vôbec ich netreba vylúčiť z jedálnička. Stačí mať na pamäti ich rozdelenie a vhodnú (sezónnu) kombináciu. Ručička na váhe určite nepôjde hore, dokonca môže aj klesať.
Ak by sa Vám nedarilo, pokojne ma kontaktujte.