Obilniny – Pohánka
Obilniny
Majú v historickom vývoji ľudstva dôležité postavenie spomedzi poľných plodín. Hlavnou zložkou sú najmä sacharidy.
Rovnako dôležité je spomenúť vlákninu, aj keď nie je pokladaná za energetický zdroj, ale jej prítomnosť je nezastupiteľná. Je nevyhnutná pre náš tráviaci trakt, rast mikroflóry hrubého čreva a jeho črevnú činnosť.
Pohánka
Pochádza zo Strednej Ázie. Obilnina, ktorá sa k nám dostala v 15. stom storočí z Mongolska, je pre naše zdravie prospešná. Najviac sa jej začalo dariť na Morave, pretože sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Pri tejto potravine sa tak nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny. Z červenkastej byle vyrastajú listy srdcovitého tvaru. Kvety mávajú bielu až ružovú farbu. . Plody sú trojhranné nažky. Tie sa skladajú zo šupky, ktorá sa odstraňuje.
Prečo je taká výnimočná
Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje krvnú zrážanlivosť, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy. Zloženie pohánky je bezlepkové, čo znamená, že je vhodná pre ľudí, ktorí majú určenú bezlepkovú diétu a doporučuje sa aj pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P). Konzumácia pohánky posiluje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Ako silno zásaditá potravina odvádza z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe. Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.
Účinky pohánky na zdravie
- pomáha pri chorobách žíl a ciev
- odstraňuje krvácanie z nosa a ďasien
- spevňuje väzivové tkanivá
- posilňuje potenciu a libido
- zlepšuje imunitu
- pomáha pri hemoroidoch a kŕčových žilách
- prevencia pred reumou a artritídou
- ochrana pred baktériami
- priaznivoo ovplyvňuje krvnéhý obeh
Základná príprava
Pohánku prepláchneme na sitku vodou a potom ju vhodíme do osolenej vody, ktorá je jeden a polnásobkom objemu pohánky a varíme ju 5 – 6 minút. Prikrytú necháme dôjsť. Po čiastočnom vychladnutí môžeme pridať olej, prípadne bylinky a podávať ako prílohu (alternatíva k ryži) alebo ďalej spracovať.
Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len ju zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a dáme do deky alebo uteráku, aby napučala. Aj tu platí pomer 1 : 1,5. Ak chceme krúpy naslano, tak lejeme osolenú vodu s troškou oleja podobne ako s kuskusom.