Potraviny, ktoré nás v lete prirodzene ochladia
S teplom neprichádzajú len dni plné slnka ale predstavujú aj zátaž pre náš organizmus. Teplo vyčrepáva, spôsobuje nesústredenosť a nechuť k jedlu. To je práve riešenie k tomu, ako si môžeme počas horúcich letných dní dopomôcť práve potravou. Každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo. Niektoré majú tendenciu nás ochladzovať, iné zase ohrievať. Z tohto je teda zrejmé, že počas leta by sme mali konzumovať najmä ochladzujúce potraviny.
Ktoré potraviny nás ochladzujú:
Voda
Citrusy, banány, kiwi
Tofu
Mäta
Baklažán, cuketa, paprika, listová zelenina
Šaláty
Určite niet pochýb o tom, že šaláty sú na horúce letné dni ako stvorené. V lete siahnite predovšetkým po zelenine s vysokým podielom vody, napríklad uhorkách, paprikách a cukete.
Polievky
Veľmi vhodne nás osviežia a nasýtia. Sú jednoduché na prípravu.
Cviklovo – uhorková polievka
Ingrediencie: 4 ks cvikla, 2 vajcia uvarené na tvrdo, čerstvá uhorka, 1 l zeleninového vývaru, soľ, petržlenová vňať a kôpor.
Postup:
Cviklu očistíme, umyjeme a nahrubo nakrájame. Uvaríme ju v zeleninovom vývare. Cviklu varíme do mäkka, pridáme k nej nakrájané uhorky zbavené jadierok a všetko spolu rozmixujeme. Medzitým vajíčka uvaríme na tvrdo, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. ktorými dozdobíme polievku. Nakoniec môžeme pridať petržlenovú vňať a kôpor.
Tropické plody ochladzujú
A to hneď z viacerých dôvodov. Súvisí to najmä s tým, že nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov a sú plné vody, ktorá prirodzene ochladí organizmus. Sú teda stvorené pre obyvateľov tropických pásiem, žijúcich celoročne v horúčavách, počas ktorých im prirodzene poskytujú osvieženie. U nás sa v lete stačí spoľahnúť na ochladzujúci účinok uhoriek, cukety, melóna, či iných druhov tuzemskej zeleniny a ovocia.