
Slnko na tanieri
Ak ste mysleli na hokkaido, je to správne. Jej sezóna práve vrcholí a to rozhodne treba využiť. Pretože táto fantastická tekvica obsahuje rôzne vitamíny, minerály a betakarotén, ktorý nám najmä v jesenných dňoch padne veľmi vhod. V chladnejších dňoch by sme ju do našich jedálničkov mali zaradiť čo najčastejšie.
Na 100 spôsobov
Okrem polievky a pečenej tekvice, sa skvele hodí aj do koláčov, nákypov, muffinov, prívarkov, pretože jej dužina nemá takú vodnatú konzistenciu. Vychutnať si ju môžete aj na sladko a na slano. Vyskúšajte napríklad muffiny s pridaním tekvicového pyré.

Pečené hokkaido
1 väčšia tekvica hokkaido, soľ, korenine, olivový olej.
Na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladáme umyté a na mesiačiky nakrájané hokkaido. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme soľ, čierne korenie, prípadne bylinky podľa chuti. Pečieme v rúre cca 45 min na 180 stupňov.
Tekvicový koláčik
1 menšia tekvica hokkaido (moja mala približne 700g, po vydlabaní), škorica, 2 vajcia, štipka soli, cca 150 g špaldovej múky (podľa toho koľko vody dáte variť s hokkaidom), 70 g jemných ovsených vločiek, 2 lyžice kokosového tuku (môžete použiť aj zmäknuté maslo alebo kvalitný slnečnicový olej), 100 g cukru, 1 vanilkový struk (nemusí byť).
Tekvicu si umyjeme, vydlabeme a nakrájame na kocky. Varíme spolu s vanilkovým cukrom, škoricou a štipkou soli. Tekvica v hrnci nemusí byť vo vode celkom ponorená, stačí tak na ¾ -ešte si pustí vodu. Varíme do mäkka a po vychladnutí rozmixujeme. V miske si zmiešame suché suroviny. Múku, vločky, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor, vanilkový struk a zamiešame. Mokrú zmes prisipeme k suchej a dobre metličkou premiešame. Následne zapracujeme 2 vajíčka, kokosový tuk a premiešame. Ak by sa vám zmes zdala veľmi riedka pridajte trochu múky. Vylejeme na okrúhlu formu s priemerom cca 30 cm , ktorú sme predtým vymastili kokosovým tukom alebo maslom (podľa toho čo máte doma). Pečieme cca na 180 stupňov asi 45 – 50 min. Najlepšie je do stredu koláčika pichnúť špajdľu, či je upečený. Koláčik krájate keď je vychladnutý. Je naozaj pre milovníkov hokkaido tekvice.