7 potravín na podporu imunity
Blížia sa k nám chladnejšie dni a v tomto období dostáva naša imunita zabrať. Funkciu imunity vieme do istej miery ovplyvniť našou životosprávou a jedlom. Aké sú teda potraviny, ktoré majú priamy pozitívny vplyv na imunitný systém?
-
Šípky
Zbierajte na jeseň šípky. V zime máte doma poklad. Najjednoduchší spôsob využitia šípok je varenie čaju, na posilnenie organizmu. Sú vhodné pre veľký obsah vitamínu C a betakaroténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C.
-
Cesnak
Je prírodné antibiotikum. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Pravidelné jedenie cesnaku posilňuje funkciu imunitného systému. Stačí pridať jeden alebo dva strúčiky do každej polievky.
-
Zázvor
Je silným antioxidantom, má antiseptické účinky, zlepšuje prietok krvi, čím pomáha pri studených rukách a nohách – dokáže zahriať celé telo. Veľmi vhodný je pri prechladnutí a boľavom hrdle.
-
Domáci mäsový vývar
Je vynikajúci na obnovu energie. Najlepšie, ak je varený z kvalitného mäsa, dlho a s láskou (6 a viac hodín). Už naše staré mamy to vedeli, preto ho pripravovali každú nedeľu. Ak vás už nejaká choroba dostala, je rovnako skvelý a účinný pri prechladnutí a chrípke.
-
Kyslá kapusta
Absolútny zázrak pre podporu imunity. Môžeme ju jesť surovú, rovnaké blahodárne účinky na zdravie má aj tepelne upravená. Významne podporuje našu obranyschopnosť. Je vhodné ju jesť v malých množstvách, kľudne aj každý deň.
-
Tekvicové semienka
Sú skvelým zdrojom prospešných živín pre naše zdravie. Za zmienku stojí najmä obsah zinku. Zinok predstavuje dôležitý prvok pre správne fungovanie imunitného systému.
-
Hokkaido tekvica
Je to vitamínová bomba a v jesenných dňoch by nemala chýbať v našom jedálničku. Je veľmi bohatá na vitamíny a minerály.
Tekvicová polievka
1 väčšia tekvica Hokkaido, 2 cm pásik zázvoru, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, podľa chuti soľ, čierne korenie, kurkumu, kvalitnú sójovú omáčku, tekvicové semienka na posypanie.
Tekvicu pokrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji. Zalejeme vodou tak, aby ňou bola celá pokrytá. Pridáme zázvor, cesnak a ostatné koreniny. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme približne 30 – 45 minút. Vyberieme zázvor a rozmixujeme. Podľa chuti pridáme kvalitnú sójovú omáčku.
Zdenka Solík – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.