
Ako na dobré trávenie
TRÁVENIE je téma, pri ktorej sa červenáme a radšej sa jej vyhýbame, ako sa o nej rozprávame. Tráviaca sústava je veľmi dôležitá súčasť ľudského tela, no rozhovorov o nej je podstatne menej. Pritom, ak nám nefunguje trávenie pociťujeme veľký diskomfort. Najčastejšie ťažkosti, ktoré sa s nesprávne fungujúcim trávením spájajú sú: nafukovanie (flatulencia), zápcha (obstipácia) a hnačka (diarea).
Každého z nás, z času na čas potrápia príležitostné tráviace ťažkosti, ako napríklad pálenie záhy, nafukovanie, bolesť v žalúdku, pocit ťažoby, hnačka alebo zápcha. Pozornosť by sme im mali venovať vtedy, ak sa začnú vyskytovať častejšie alebo pretrvávajú dlhšie. Takéto problémy netreba ignorovať, pretože časom by mohli prerásť do niečoho vážnejšieho. V mojej praxi sa často stretávam s tým, že pokiaľ klientov trápi časté nafukovanie, jednoducho si na to zvyknú a dokonca nadobudnú pocit, že je to v poriadku.
Zmena životného štýlu
Zmenou stravovania a správnym nastavením výživových odporúčaní môžeme pozitívne ovplyvniť nielen to ako sa cítime, ale aj stav nášho trávenia. Jedlo je veľmi silným nástrojom, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, imunitu a vitalitu. Keď si predstavíme, že väčšina z nás jedáva minimálne 3x denne, tak 3x denne máme možnosť ovplyvniť naše fungovanie – na fyzickej, aj emocionálnej úrovni.
Trávenie sa začína v ústach
Poďme pekne od začiatku. Príjem potravy zabezpečuje ústna dutina – tu sa to celé začína, naša tráviaca cesta. V ústach prebiehajú mechanické reflexy ako žuvanie a prehĺtanie. V celom tomto procese sú dôležité sliny: navlhčujú a zmäkčujú potravu a tým uľahčujú žuvanie. Sliny obsahujú enzým ptyalín, ktorý začína trávenie škrobov. Správne fungujúce trávenie je jednoznačne najdôležitejší proces v našom tele, nezabúdajme na to. Pomôžeme mu aj tým, že budeme jesť v pokoji, budeme sa sústrediť na jedlo a viackrát ho prežujeme. Odložme mobil, vypnime TV, nečítajme noviny. Nech sa jedlo stane našim stredobodom, doprajme mú túto pozornosť aspoň dvakrát počas dňa.
Čo našim črevám škodí
Určite ste už počuli o zakázaných potravinách, ktorým by sme sa mali vyhýbať, pretože môžu prispievať k rôznym zdravotným problémom. Osobne nemám veľmi rada spojenie zakázané potraviny, pretože si jedlo automaticky spájame s negatívnym pocitom. Vnímajme ich skôr ako nevhodné potraviny, ktoré by sme mali konzumovať v čom najmenšom množstve.
Avšak potraviny, ktoré prispievajú k zhoršenému tráveniu by sme nemali konzumovať vôbec alebo minimálne.
Ktoré potraviny sem patria? Ide hlavne o kupované omáčky, dresingy, hotové pudingy, zmrzliny, paštéty, hotové jedlá, ochutené jogurty, sladkosti, ochutené cereálie, arómy, sladidlá, instantné polievky, sladené džúsy a jedlá z rýchleho občerstvenia.

Potravinový denník
Pri tráviacich ťažkostiach je veľmi nápomocný potravinový denník, do ktorého si zapisujeme všetky skonzumované jedlá, nápoje a pohybovú aktivitu. Zapisujeme si aj príznaky spojené s danou potravinou a veľmi zreteľne sa dá za nejaký čas vyhodnotiť, ktorá potravina nám robí najväčšie ťažkosti. Vo väčšine prípadov je nevyhnutné úplné odstránenie niektorých potravín zo stravy, aspoň na nejakú dobu. Je to zatiaľ jediný účinný spôsob prevencie a liečby.
Hlavne jednoducho
Tešiť sa pevnému zdraviu a dobrému tráveniu môžeme hlavne vtedy, ak si zvolíme jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime vtedy, ak do jedálnička zaradíme sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastú prevažne také potraviny, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber zeleniny by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. Rovnako netreba zabúdať na ľahké jedlá a kombinácie. Toto najviac pomôže vášmu tráveniu alebo sa neváhajte prihlásiť na individuálnu výživovú konzultáciu.
Bez polievky ani deň
Polievka je základ, hovorievali už naše staré mamy. Mala by byť rozhodne súčasťou každého dňa. Len veľmi ťažko nájdeme iný druh jedla, ktorý má pre nás tak veľký prínos z oblasti výživy a celkovej podpory zdravia, ako práve polievka. Dokonca si ju môžeme dopriať aj na raňajky. Kvalitný, teplý vývar alebo polievka priaznivo vplýva na naše trávenie.
Zdenka Havettová – Lektorka a odborníčka na výživu
Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.